Project

Posterbeeld A4 Met Logo

Contact
Heeft u een vraag over het project? Kijk dan eerst bij de veel gestelde vragen. Kunt u daar niet vinden wat u zoekt, neem dan contact op met het projectteam via collectie@wereldculturen.nl.

Over Foto zoekt familie:

Nederlands-Indië, 1945-1949: duizenden Indische Nederlanders verlaten Indonesië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Ze vertrekken naar Nederland, honderden dierbare fotoalbums blijven achter. Na de oorlog belanden de albums in het Tropenmuseum in Amsterdam.

In de jaren 1950 worden op kijkdagen in het museum vele albums teruggegeven aan de eigenaren, maar er blijven nog 342 albums achter in het depot. In 2012 start het Tropenmuseum samen met de Bibliotheek van het KIT een project om alsnog op zoek te gaan naar de families bij de foto’s.

Amsterdam, najaar 2012: om de albums te digitaliseren, de website en App te kunnen maken, hebben we geld geworven via Voordekunst. Dankzij de gulle bijdrages van het publiek, gaat Foto zoekt familie definitief door.

Het Tropenmuseum is sindsdien op zoek naar de eigenaren van de familiealbums, met maar liefst 80.000 foto's. Het zijn vaak intieme taferelen. Jongeren lezen samen een boek, mensen in badpak staan klaar om een duik te nemen, kinderen spelen in de tuin. Wie zijn deze mensen? Van wie zijn deze foto's? Wie herkent ze nog?

Door de albums volledig online beschikbaar te stellen hopen we nog meer eigenaren of hun nabestaanden terug te vinden en de albums terug te brengen naar hun families.

Worden de betrokken families teruggevonden? Dan vragen we naar de verhalen achter de foto's en zullen we die op deze website  documenteren. De koloniale geschiedenis blijft zo doorleven in persoonlijke verhalen.
 

Veelgestelde vragen
Hoe kan ik een album claimen? Wanneer u van mening bent dat een album uw familie toebehoort kunt u een claim indienen. Dit gaat makkelijk via de knop 'Claim dit album' of via een e-mail naar collectie@wereldculturen.nl. Het Tropenmuseum neemt dan contact met u op over de aanvraag en het eventueel toewijzen van het album.

Zijn dit de enige albums van het Tropenmuseum? Nee, het Tropenmuseum heeft ruim 700.000 historische foto's en negatieven in haar collectie, waarvan 80% betrekking hebben op voormalig Nederlands Indië. Ook zijn er ca. 2400 albums aanwezig. De ruim 300 verweesde albums uit dit project vormen hiervan een aparte deelcollectie, met een eigen verwervingsgeschiedenis. De hele fotocollectie van het museum kan worden geraadpleegd via de website: https://collectie.wereldculturen.nl