Project

Posterbeeld A4 Met Logo

Contact
Heeft u een vraag over het project? Kijk dan eerst bij de veel gestelde vragen. Kunt u daar niet vinden wat u zoekt, neem dan contact op met het projectteam via info@tropenmuseum.nl.

Over Foto zoekf familie:

Nederlands-Indië, 1945-1949: duizenden Indische Nederlanders verlaten hun land tijdens de Nederlandse strijd tegen de Indonesische onafhankelijkheid. Ze vertrekken naar Nederland, honderden dierbare fotoalbums blijven achter. Na de zogeheten politionele acties belanden de albums in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Sindsdien wachten ruim 300 albums tevergeefs op hun rechtmatige eigenaren. Tot dit moment: met een website en een app zetten het Tropenmuseum en Information & Library Services zich nu in om de eigenaren alsnog terug te vinden.

Amsterdam, najaar 2012: om de albums te digitaliseren, de website en App te kunnen maken, hebben we geld geworven via Voordekunst. Dankzij de gulle bijdrages van het publiek, gaat Foto zoekt familie definitief door.

Amsterdam, 2013-2014: het Tropenmuseum kan nu op zoek naar de eigenaren van de familiealbums, met maar liefst 80.000 foto's. Het zijn vaak intieme taferelen. Jongeren lezen samen een boek, mensen in badpak staan klaar om een duik te nemen, kinderen spelen in de tuin. Wie zijn deze mensen? Van wie zijn deze foto's? Wie herkent ze nog?

Door de albums nu online beschikbaar te stellen hopen we de eigenaren of hun nabestaanden terug te vinden en denalbums terug te brengen naar hun families

Worden de betrokken families teruggevonden? Dan vragen we naar de verhalen achter de foto's en zullen we die op deze website  documenteren. De koloniale geschiedenis blijft zo doorleven in persoonlijke verhalen.
 

Veelgestelde vragen
Hoe kan ik een album claimen? Wanneer u van mening bent dat een album uw familie toebehoort kunt u een claim indienen. Dit gaat makkelijk via de knop 'Claim dit album' of via een e-mail naar info@tropenmuseum.nl. Het Tropenmuseum neemt dan contact met u op over de aanvraag en het eventueel toewijzen van het album.

Kan ik de albums zelf inzien?
 Helaas is dit niet mogelijk. De albums zijn kwetsbaar, en ze bevinden zich in ons depot. Dat de albums nu gedigitaliseerd zijn stelt ons in staat grote groepen mensen door de albums te laten bladeren, zonder ze nog verder te beschadigen.

Zijn dit de enige albums van het Tropenmuseum? Nee, het Tropenmuseum heeft ruim 450.000 historische foto's en negatieven in haar collectie, waarvan 80% betrekking hebben op voormalig Nederlands Indië. Ook zijn er ca. 2600 albums aanwezig. De ruim 300 verweesde albums uit dit project vormen hiervan een aparte deelcollectie, met een eigen verwervingsgeschiedenis. Een deel van de fotocollectie van het museum kan worden geraadpleegd via de website: http://collectie.tropenmuseum.nl

Ik wil het project steunen. Hoewel fondsenwerving via Voordekunst.nl is afgelopen, kunt u het project Foto zoekt familie nog steeds steunen. Stuur een mail naar info@tropenmuseum.nl, om de mogelijkheden te bespreken. Iedere hulp is van harte welkom!

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van het project via de e-mail nieuwsbrief. Meld u aan via het formulier onderaan deze website.